Zak艂ad Doskonalenia Zawodowego
w S艂upsku

+48 59 845 27 27


Carving
Celem kursu jest zapoznanie s艂uchaczy z histori膮 dekoracji wykonywanej z warzyw i owoc贸w, narz臋dziami i surowcami do carvingu, a tak偶e sposobami sporz膮dzaniem dekoracji, zasad ich przechowywania i prezentacji.

Cukiernik (przyuczenie do zawodu)
Szkolenie ma na celu nabycie przez s艂uchaczy umiej臋tno艣ci: sporz膮dzania ciast, krem贸w, mas i innych wyrob贸w ciastkarskich; monta偶u, dekoracji i wyka艅czania wyrob贸w ciastkarskich; przygotowania deser贸w cukierniczych oraz lod贸w; a tak偶e magazynowania i oceny surowc贸w, przechowywania i ekspedycji wyrob贸w cukierniczych oraz obs艂ugi maszyn, urz膮dze艅 i sprz臋tu na poziomie przyuczenia do zawodu; zachowania w pracy zasad bhp.

Kelner / Barman / Barista (specjalno艣膰 do wyboru)
Celem kursu jest nabycie przez s艂uchaczy wiedzy teoretycznej oraz umiej臋tno艣ci praktycznych niezb臋dnych do wykonywania zawodu kelnera i lub barmana.
Kursanci w zale偶no艣ci od wybranej specjalno艣ci zostan膮 zapoznani z: I. Kelner: zasadami rozlicze艅 kelnerskich; sposobami sporz膮dzania oraz podawania potraw i napoj贸w; planowaniem wy偶ywienia; obs艂ug膮 przyj臋膰 okoliczno艣ciowych oraz obs艂ug膮 go艣ci hotelowych. II. Barman: informacjami dotycz膮cymi wyposa偶enia bar贸w w sprz臋t i urz膮dzenia; r贸偶nych form zaopatrzenia bar贸w w towary handlowe i produkty 偶ywno艣ciowe oraz metod ich oceny i przechowywania; organizacji pracy i czynno艣ci zwi膮zanych z przygotowaniem baru do przyj臋cia go艣ci; technik sporz膮dzania oraz sposob贸w serwowania napoj贸w i koktajli, a tak偶e pracy za barem; dokumentacji obowi膮zuj膮cej w barze oraz sposobami jej prowadzenia. III. Barista: przyrz膮dzania r贸偶nego rodzaju kawy oraz kawowych drink贸w, a tak偶e wykonywania na ich powierzchni kunsztownych wzor贸w.
Liczba godzin kursu uzale偶niona jest od wybranej specjalno艣ci.

Kucharz (przyuczenie do zawodu)
Szkolenie ma na celu przygotowanie s艂uchaczy do: wykonywania zawodu kucharza; pracy w plac贸wkach hotelarsko-gastronomicznych; na poziomie przyuczenia do zawodu; zachowania w pracy zasad bhp.

Organizacja przyj臋膰 okoliczno艣ciowych (catering)
Szkolenie ma na celu zapoznanie s艂uchaczy z: zagadnieniami prawnymi zwi膮zanymi z tworzeniem w艂asnego przedsi臋biorstwa; zasadami marketingu i jego znaczeniem dla dzia艂alno艣ci gospodarczej firmy oraz marketingow膮 strategi膮 dzia艂ania firmy na rynku; zasadami obs艂ugi przyj臋膰 okoliczno艣ciowych; sposobami przygotowywania potraw i napoj贸w; formami obs艂ugi konsumenta.

Piekarz (przyuczenie do zawodu)
Nabycie przez s艂uchaczy wiedzy dotycz膮cej wyposa偶enia technicznego piekarni oraz umiej臋tno艣ci obs艂ugi podstawowych maszyn i urz膮dze艅 piekarniczych, a tak偶e korzystania z prostych 艣rodk贸w transportu wewn臋trznego; wiedzy z zakresu technologii piekarskiej, w tym dotycz膮cej m.in.: sposob贸w przygotowywania surowc贸w do produkcji, oceny organoleptycznej wyrob贸w piekarniczych, pomocniczych czynno艣ci wykonywanych przy sporz膮dzaniu ciast, r臋cznego dzielenia i kszta艂towania ciasta na podstawowe asortymenty pieczywa, magazynowania pieczywa i przygotowania go do ekspozycji.

Rozbieracz - wykrawacz
Nabycie przez s艂uchaczy wiedzy teoretycznej i umiej臋tno艣ci praktycznych z zakresu: obowi膮zuj膮cego ustawodawstwa 偶ywno艣ciowego; rozr贸偶niania element贸w tusz; technologii rozbioru i przetwarzania mi臋sa bia艂ego i czerwonego; technologii produkcji ubocznych artyku艂贸w rze藕nych; maszyn i urz膮dze艅 stosowanych w przemy艣le mi臋snym; mycia i dezynfekcji maszyn i urz膮dze艅 oraz hal produkcyjnych.

Rze藕nik / Masarz / W臋dliniarz (specjalno艣膰 do wyboru)
Nabycie przez s艂uchaczy wiedzy dotycz膮cej m.in.: wymaga艅 zdrowotnych dla os贸b pracuj膮cych w zak艂adach mi臋snych; zagro偶e艅 chorobowych pracownik贸w przy uboju i obr贸bce poubojowej zwierz膮t rze藕nych; obowi膮zuj膮cego ustawodawstwa 偶ywno艣ciowego; rodzaj贸w oraz sposob贸w u偶ytkowania maszyn i urz膮dze艅 stosowanych w przemy艣le mi臋snym; technologii rozbioru i przetwarzania mi臋sa bia艂ego i czerwonego; technologii produkcji ubocznych artyku艂贸w rze藕niczych; a tak偶e zasad GHM/GMP oraz systemu HACCP w zak艂adzie.